Tuintjes

—————————————————————————————————-

BUURTBEWONERS LEGGEN MOESTUIN AAN OP TERREIN OOSTPOORT

Actie vraagt aandacht voor alternatieve invulling voormalig Dierenasiel als buurtcentrum

Een honderdtal buurtbewoners uit Amsterdam Oost en sympathisanten hebben afgelopen zondag samen een begin gemaakt met de aanleg van een buurtmoestuin op het bouwterrein voor Oostpoort. De dag was onderdeel van Reclaim the Seeds, een project dat het belang van zaden en diversiteit in landbouw onder de aandacht brengt.

De tuin komt op het terrein van het gekraakte Dierenasiel, dat inmiddels is omgetoverd tot sociaal-cultureel buurtcentrum “De Valreep”. De initiatiefnemers, een enthousiast team van buurtbewoners, dromen ervan om met de tuin de desolate zandvlakte van het mislukte stadsontwikkelingsproject “Oostpoort” om te zetten in een groene oase voor de buurt. Met de actie vragen ze het stadsdeel om het Dierenasiel een alternatieve invulling te geven als buurtcentrum.

Het weer was alvast van de partij om hun plannen voor een buurtmoestuin te ondersteunen. Onder de stralende lentezon ruimden een honderdtal vrijwilligers de site op, bouwden een compostbak en vulden ze grote zakken met aangevoerde tuinaarde. “Omwille van de vervuilde ondergrond besloten we om deze verhoogde groentebedden aan te leggen waarin we samen met onze buren op een veilige manier onze eigen groenten kunnen kweken.”, legt Ton Hendrix, een van de initiatiefnemers uit.

  

Voorlopig is de toekomst van de buurtmoestuin nog onzeker. “Ontwikkelbedrijf OCP wil hier een verkoopkantoor voor de nog ongebouwde woningen van Oostpoort inrichten”, vertelt Katrien Depuydt, ook lid van de tuingroep. “Maar de bouw van die woningen laat nu al jaren op zich wachten. En onze buurt heeft echt geen behoefte aan nog meer onbetaalbare koopwoningen. Wij laten ons daarom niet afschrikken door de onzekere situatie. Het succes van onze eerste tuindag, volledig gedragen door vrijwilligers en zonder enige subsidie, toont aan waar we echt behoefte aan hebben: een sociaal-cultureel centrum met buurtmoestuinen voor de buurt. We roepen het stadsdeel dan ook op om onze situatie te legaliseren zodat wij hier iets moois kunnen realiseren, hetgeen OCP nooit is gelukt!”

Meedoen?

Kom naar de werkdag op 17 maart (vanaf 11u) en naar de opening op 31 maart.

Opgeven voor een tuintje kan via valreeptuin@gmail.com. Vertel ons of je een individueel moestuintje wil of graag in de gemeenschappelijke tuin wil meewerken. Laat ook je naam, adres, e-mail, telefoon en eventuele andere relevante informatie achter. Wij zetten je dan op de lijst en nemen contact op van zodra er tuintjes vrijkomen.

Advertisements