Omerta

Vanavond wordt er vergaderd over de ontwikkeling van Oostpoort. De bijeenkomst is geheim. Sekrit!
Waarom eigenlijk?
Niemand zegt het. We hebben het Fatima Elatik gevraagd – geen antwoord. Raadsleden die zich helemaal suf tweeten over parkeergeld en MuzyQ zwijgen over de geheime vergadering. Zelfs Thijs Reuten, toch iemand die normaal sterk communiceert, houdt de lippen stijf op elkaar. Een omerta, maar dan in Oost.
Het stadsdeel claimt te gaan onderhandelen met OCP en wil zich niet in de kaarten laten kijken. Gisteren bleek tijdens de presentatie van de onderzoekscommissie naar MuzyQ wat er gebeurd als Amsterdam Oost de teugels laat vieren. Maar dat was nog een WC-eend onderzoek: de raad onderzocht zichzelf, was ‘geschokt’ (zijn wij ook wel eens) en ging over tot de orde van de dag.
Het onderzoek van het SPOK naar Oostpoort is net wat schokkender: MuzyQ is geen uitzondering. Er waren eerder al miljoenenstroppen en er zijn nog miljoenenstroppen in de maak. Is het nu niet eens tijd voor openheid van zaken, maar dan voor de miljoenen het stadsdeel al door de vingers geglipt zijn?
Daar komt bij dat het bij voorbaat kansloos is dat het stadsdeel dingen voor OCP verborgen houdt. OCP en het stadsdeel zijn feitelijk een organisatie. De ambtenaren voor Oostpoort werken feitelijk voor het OCP. Ze maken plannen met OCP (het stadsstrand!), vragen subsidie aan voor het OCP (van minister Van der Laan) en ze coördineren hun strijd tegen de krakers van de Valreep samen. OCP zit bij raadsvergaderingen aan het ambtenarentafeltje.
Daar komt nog bij: zoiets als marktgevoelige informatie bestaat niet in Oost. De handtekeningen zijn al lang en breed gezet, en er is al een decennium maar 1 partij die in Oostpoort ontwikkelt en dat is OCP. Er is geen markt.
De enige partij die hier wordt buitengesloten zijn de burgers. In plaats van de kaarten tegen de borst te houden, zou het bestuur van Oost moeten uitleggen wat de situatie is en hoe de volgende miljoenenstrop gaat worden voorkomen.
Advertisements

Comments are closed.