“Krakers bieden fel verzet tegen Ontruimingen in Amsterdam Oost”

Gisteren kwam het dan toch tot een ontruiming van een aantal beeldbepalende panden in Amsterdam Oost. Hieronder het persbericht van Indymedia, waar je meer informatie kunt vinden over de achtergronden van de ontruimde panden.


Dinsdag 1 november was de politie na 20 uur ‘s avonds nog steeds bezig een aantal kraakpanden in Amsterdam Oost met veel machtsvertoon te ontruimen. De krakers geven met hun felle verzet een duidelijke boodschap af: er worden geen sleutels overgedragen voor leegstand, antikraak en speculatie!

Dit in tegenstelling tot de burgemeester die zich, als voormalig vastgoedadvocaat voor onder meer de in opspraak geraakte directeuren van woningcorporaties Rochdale en De Key, aan de zijde van de vastgoedsector schaart.

Maar de ontruimingen van de kraakpanden staan niet op zichzelf. Er worden meer cadeautjes gegeven aan huisjesmelkers en speculanten. Sinds 1 oktober 2011 zijn de zogenaamde Donner-punten van kracht die een huurverhoging van €125 euro inhouden bovenop de puntentelling van iedere huurwoning. Dit om huurprijzen meer ‘marktconform’ te krijgen. Particuliere huisjesmelkers
en woningcorporaties vragen schaamteloos de maximaal redelijke huurprijs inclusief de Donner-punten. Woningzoekenden en doorverhuizers worden hierdoor geconfronteerd met een veel duurdere en daarom nog veel minder toegankelijke Amsterdamse woningmarkt. In plaats van dat Van der Laan en Wethouder Wonen Ossel op hoge poten verhaal gaan halen bij de landelijke
politiek of in ieder geval de corporaties een draai om de oren geven zwijgen ze.

Als dit het idee is van Van de Laan en zijn neo-liberale pvda, vvd en groenlinks kliek over een sociale stad dan moet de burgemeester maar gewoon weer vastgoedadvocaat worden. Of beter nog, terug donderen naar Den Haag en niet meer terugkomen. Dan kan hij daar samen met Jop Cohen kwijnend op de maat van het doodzieke hart van de sociaal-democratie de internationale gaan zingen in een bejaardentehuis.

De krakers ondertussen zullen dwars door het geweld van ontruimingen, huurverhogingen en vertrutting heen blijven knokken tegen woningnood en speculatie. Voor een stad van iedereen!

Advertisements

Comments are closed.