25.000 euro boete voor een burgerinitiatief

Op vrijdag hadden we een tamelijk ontluisterend gesprek met twee ambtenaren. Waar eerst nog ruimte leek om tot oplossingen te komen, was de sfeer totaal omgeslagen. Geen idee waarom. Na het gesprek, vlak na 17.00 op vrijdag, ontvingen we een brief waarin stond dat we 25.000 euro boete moesten betalen als de manifestatie zou doorgaan omdat een manifestatie- in plaats van een evenementenvergunning was aangevraagd. Na weken van voorbereiding én overleg met het stadsdeel kwam die brief als een donderslag bij heldere hemel. Onze aanvraag om een manifestatie te houden werd “niet in behandeling genomen”. Het stadsdeel sloot bovendien bij voorbaat uit dat een zienswijze ingediend kon worden en dat legalisering van de manifestatie uitgesloten was.

We belden met leden van het dagelijks bestuur om in overleg te gaan. We kregen nul op het rekest. Er werd ons zelfs verteld dat we de aanvraag pas hadden gedaan nadat we het verbod was opgelegd, ondanks dat iedereen die de moeite zou nemen de feiten te checken anders had kunnen concluderen. Bovendien werd geweigerd om aan te geven welke onderdelen van het programma geschrapt zouden moeten worden om toch door te kunnen gaan. We waren bereid tot flinke aanpassingen, want aflasten was in dit stadium geen optie meer.

Uiteindelijk hadden we geen andere mogelijkheid dan op de valreep nog een rechtszaak aan te spannen op vrijdagavond. Pas om 12.00 op zaterdag hoorden dat we het goede nieuws: de rechter heeft alle argumenten van het stadsdeel verworpen en we konden doorgaan in de vorm die wij willen. Fijn dat het recht zo toch zegeviert, maar het blijft zuur dat je zo in de weg wordt gezeten terwijl je alleen maar iets positiefs wilt neerzetten.

Bang dat wij het wel kunnen zonder subsidie

Advertisements

One response to “25.000 euro boete voor een burgerinitiatief

  1. Pingback: De manifestatie | De Valreep