Op de Valreep goes Ruigoord


Het eerste futuristische symposium voor vrije en culturele ruimtes ging gisteren van start op Ruigoord tijdens het festival Landjuweel. De Valreep was uitgenodigd.

De Valreep maakte een bord met informatie, om zo de jongste van Amsterdam een stem te geven.
 
Sprekers waren o.a. Hein de Haan (Urban Resort), Jan Jongert (architecten 2012), Aja Waalwijk (beeldend kunstenaar), Gerben Hellinga (Auteur en I Tjing specialist), Phyllis van Winsen (skipper), Freija van Duijne – ‘voedsel in de toekomst’, Peter van der Wel (it-expert), Terts Brinkhof (Parade), Thomas Meijer (filosoof, stichting Open) Def P. , Isis (Nachtburgemeester). Gespreksleider was Felix Rottenberg.

Een mooie bijeenkomst met veel ideeën zijn over duurzaamheid, recycling, vrijheid en het belang voor het behoud van ‘vrijplaatsen’ (of hoe je het ook wil noemen – op de Valreep houden we het voorlopig op een sociaal centrum). Naast vergezichten over wat in de verre toekomst allemaal mogelijk zou kunnen zijn, ging het ook over de verspilling die nu plaatsvindt. Jaarlijks wordt 1 miljard kilo voedsel weggegooid, in Nederland alleen al!

Phyllis van Winsen vertelde dat hij sinds een paar jaar langs bedrijven die voedsel verkopen gaat om het weggegooide eten uit containers te halen. Op een goede avond neemt hij voor 500 euro aan boodschappen mee, die hij in zijn buurt verdeelt onder mensen die het nodig hebben. In de containers liggen vaak netjes verpakte artikelen die net uit de koeling komen, of appels met een butsje. Aan het eind van zijn praatje werd de container waar hij naast stond geopend en kwamen er mensen uit tevoorschijn met grote dienbladen met hapjes: iedereen kon proeven.

Ook Op de Valreep wordt veel gewerkt met ‘geskipt’ eten. Zeker als je het professioneel aanpakt – en we hebben pro skippers! – kan je grote hoeveelheden prima voedsel verzamelen.

Overigens hoorde Frank van Erkel, gemeentesecretaris van stadsdeel Oost, dat het stadsdeel bejubeld werd vanwege het magneetfestival. Dat hebben we gemist maar het magneetfestival is inderdaad een mooi initiatief.

Ook hoorde hij dat het stadsdeel “schizofreen” werd genoemd. Ook dat hebben we gemist. Wel noemde Hein de Haan het stadsdeel “paranoïde” omdat het de ene na de andere inspectie op De Valreep afstuurt.

Maar misschien was het een Freudiaanse verspreking, want een klein beetje dubbel, not to say schizo, is het wel; het stadsdeel omarmt burgeriniatieven en heeft er zelfs speciaal beleid voor maar als een burgeriniatief zich aandient reageert het stasdeel, uhm, norsig. Laten we het er maar op houden dat het even wennen is dat het stadsdeel nu niet meer de enige is die burgeriniatieven initieert.

Advertisements

Comments are closed.