PERSBERICHT: Krakers en buurtbewoners knappen verwaarloosd gemeentemonument op (ondanks tegenwerking stadsdeel Oost)

Amsterdam, 25 juli 2011.

Na jarenlange verwaarlozing wordt het voormalige Dierenasiel in Amsterdam Oost ingericht als een nieuw sociaal centrum. In weerwil van het bestuur van Amsterdam Oost knappen krakers en buurtbewoners momenteel het pand op.

Het gebouw is jarenlang zwaar verwaarloosd, er zijn geen voorzieningen en sommige ruimtes zijn onwaarschijnlijk smerig. Wij – een groep buurtbewoners en krakers – hebben het pand toch gekraakt omdat het een prachtig gebouw is dat zonder onze interventie nog jaren zou verkrotten.

Het bestuur van Oost heeft inmiddels aangegeven dat hij het plan “sympathiek” vindt maar dat hij toch aangifte gaat doen vanwege de “veiligheid”. Het bestuur beroept zich daarbij op een inspectie waaruit zou blijken dat het pand niet bewoonbaar is. Wij willen het pand echter opknappen en omvormen tot sociaal centrum. De inspectie heeft expliciet aangegeven dat dit wel kan zodra aan de brandveiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Op dit moment wordt het pand brandveilig gemaakt.

Ook maakt het stadsdeel zich er zorgen over dat het pand op een bouwterrein ligt. Voor dat probleem zijn makkelijk oplossingen te vinden; het deel van het terrein waar het asiel op ligt is afgeschermd en plannen voor dit gebied (Oostpoort, fase 2) worden op zijn vroegst in 2013 gemaakt. De uitvoering laat tot minstens 2015 op zich wachten.

Het is jammer dat het bestuur van stadsdeel Oost de kans (nog) niet aangrijpt om iets van deze plek te maken en weer een burgerinitiatief tegenhoudt. Als het aan het bestuur ligt gebeurt er de komende jaren niks met het voormalige dierenasiel. Als het aan ons ligt wordt het zo snel mogelijk een bruisende plek.

Advertisements

Comments are closed.