Een nieuw sociaal centrum in de speculatiewoestijn van Amsterdam Oost

Na jarenlange verwaarlozing wordt het voormalige dierenasiel ingericht als een nieuw sociaal centrum voor Amsterdam. Er zijn plannen voor allerlei activiteiten maar eerst moet de plek worden opgeknapt.

De ontwikkeling van het Polderweggebied is een van de prestigeprojecten van stadsdeel Oost. Volgens de planning zou de ontwikkeling inmiddels al jaren afgerond moeten zijn maar de ontwikkelaars gaan pas bouwen als de markt aantrekt. Het geplande Danshuis lijkt ook van de baan. Eigenlijk is muziekcentrum MuzyQ het enige dat wel ‘gelukt’ is. De lege vlakte van het Polderweggebied (omgedoopt tot Oostpoort) symboliseert nu het ineenstorten van de luchtkastelen van ontwikkelaars en stadsdeel.

Op de kale vlakte staat nu één gebouw: het voormalige Dierenasiel. Het gebouw is niet gesloopt omdat het een gemeentemonument is maar het stadsdeel heeft het jarenlang laten verkrotten. Plannen van buurtbewoners om iets met het markante pand te doen strandden tot nu toe in een bureaucratisch moeras.

We willen een plek creëren zonder subsidie en zonder winstoogmerk. Wat er precies in het nieuwe centrum gaat gebeuren hangt af van de ideeen uit de omgeving en de inspanningen van vrijwilligers. Voorlopig zijn we bezig met puinruimen. Het gebouw is jarenlang zwaar verwaarloosd, er zijn geen voorzieningen en sommige ruimtes zijn onwaarschijnlijk smerig. We gaan de komende tijd opruimen en opbouwen, dus kom vooral langs als je mee wil helpen.

Advertisements

One response to “Een nieuw sociaal centrum in de speculatiewoestijn van Amsterdam Oost

  1. Pingback: Een jaar na het kraakverbod : 99% Schijnheilig

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s